ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

logo_white

ΑΛΓΗ Α.Ε.Γ.Ε.

Τα μεγάλα οφέλη της πραγματικής σπειρουλίνας

Συνέντευξη με τον κ. Μιχάλη Ζουλουμίδη, παραγωγό σπιρουλίνας της ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ

Κύριε Ζουλουμίδη, θα θέλατε να μας μιλήσετε για την ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ; Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

 

Η ιδέα ξεκίνησε το 1995 από ένα κλιμάκιο του Ι.Γ.Μ.Ε και τον καθηγητή, τον πρύτανη της Γεωθερμικής στη Θεσσαλονίκη, D r. Μιχάλη Φυτίκα που ήταν περίπου μια δεκαετία στην περιοχή και έκαναν έρευνα στο γεωθερμικό πεδίο.Το γεωθερμικό πεδίο της Νιγρίτας είναι ένα ιδιαίτερο γεωθερμικό πεδίο και ο Dr. Μιχάλης Φυτίκας κατέληξε ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα η περιοχή αυτή, η οποία μπορεί να παράξει σπειρουλίνα. Φανταστείτε ότι πολλές προσπάθειες έγιναν στην Ευρώπη και επιτυχημένα δεν το κατάφερε κανένας. Πολλοί προσπάθησαν, πολλοί έβγαλαν σπειρουλίνα αλλά όχι μέσα στο οικονομικό παράθυρο που μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανείς εμπορικά. Την ιδέα μας την έδωσε το 1995. Εγώ τότε 2 χρόνια περίπου μελετούσα αν μπορώ να το κάνω, βρήκα την επιστημονική ομάδα η οποία ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή της σπειρουλίνας για τη Ρώσικη αεροδιαστημική, ήταν καθηγητές από την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας, μια ομάδα 4 επιστημόνων και όταν κατέρρευσε το καθεστώς το δικό τους, είχαν γυρίσει στις έδρες του σαν καθηγητές πάλι. Τους έκανα την πρόταση να έρθουν και να μας φέρουν το know how και δέχθηκαν. Το 1997 μπήκε σε πρόγραμμα leader της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών και οι αρχικές εγκαταστάσεις έγιναν με αυτό το πρόγραμμα και από το 1998 έχουμε την παραγωγή. Είμαστε οι πρώτοι μαζικοί παραγωγοί σπειρουλίνας σε όλη την Ευρώπη.

Γνωρίζουμε ότι η σπειρουλίνα έχει μοναδικές ιδιότητες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτές και να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

 

Δεν υπάρχει τροφή στον κόσμο που να έχει τα χαρακτηριστικά της σπειρουλίνας. Να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν 24.000 είδη φυκιών στον πλανήτη εκ των οποίων τα βρώσιμα είναι μόνο 8. Όχι 8 χιλιάδες, 8 είδη φυκιών. Η σπειρουλίνα ξεχωρίζει από αυτά τα είδη, διότι αφενός έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και αμινοξέα, έχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, έχει καροτίνη περισσότερη από τα καρότα, έχει σίδηρο περισσότερο από τις φακές και το κυριότερο από όλα αυτά τα στοιχεία που έχει, είναι ότι είναι απορροφήσιμη από τον οργανισμό κατά 95%. Δεν υπάρχει άλλη τροφή που να απορροφάται κατά 95%. Συνήθως οι καλύτερες τροφές απορροφούνται έως και 15%-20%. Και για αυτό το λόγο είναι η τροφή των αστροναυτών. Διότι εκεί πάνω στον διαστημικό σταθμό δεν μπορούν να καταναλώνουν τροφές οι οποίες έχουν απορρίμματα. Τώρα η σπειρουλίνα εκτός του ότι είναι πλήρως απορροφήσιμη στον οργανισμό, έχει σημαντικές ιδιότητες, γιατί τα στοιχεία βασικά που περιέχει η σπειρουλίνα επιδρούν το ένα δίπλα στο άλλο. Δηλαδή, για παράδειγμα, έχει πάρα πολύ σίδηρο. Αλλά για να αφομοιωθεί ο σίδηρος χρειάζεται και άλλα στοιχεία. Χρειάζεται και φυλλικό οξύ, το οποίο το περιέχει μέσα της η σπειρουλίνα το φυλλικό οξύ. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση μας ανεβάζει τον αιματοκρίτη πάρα πολύ.
Ειδικά σε κάποιους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τον αιματοκρίτη. Με αποδεδειγμένες έρευνες τονώνει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή οποιαδήποτε ίωση, ειδικά αυτόν τον καιρό, αυτό το δύσκολο τρίμηνο τετράμηνο που περάσαμε και το επόμενο διάστημα που θα περάσουμε και φοβόμαστε τις ιώσεις, οποιαδήποτε ίωση – οι κλασσικές που γνωρίζαμε μέχρι τώρα- κάνουν στον οργανισμό να περάσουν πέντε ημέρες, με κατανάλωση σπειρουλίνας θα περάσει στις 2 με 3 ημέρες και πολύ πολύ πιο ελαφριά. Αυτό φέτος ειδικά το διαπίστωσα γιατί κολλήσαμε τις 2 τις γρίπες όλη η οικογένεια μαζί και το περάσαμε πάρα πολύ ελαφριά, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε γιατρό, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε φάρμακα.

Η Ελλάδα μάλιστα, έχει την καλύτερη ποιότητα σπειρουλίνας. Δώστε μας μερικά στοιχεία γιατί να προτιμήσουμε την ελληνική σπειρουλίνα;

 

Η εταιρεία ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ έχει την καλύτερη ποιότητα σπειρουλίνας στον κόσμο. Γιατί το 98% της παγκόσμιας παραγωγής βγαίνει σε Αμερική, Ινδία και Κίνα και βγαίνει σε ανοιχτές δεξαμενές. Ανοιχτές δεξαμενές, δηλα-δή στο χωράφι έχουν σκάψει μισό μέτρο το έδαφος και έχουν περάσει έναν liner. Liner σημαίνει πολυαιθυλένιο και ό,τι ξεκινάει πρώτα από όλα από πολύ-, πάει να πει ότι πολυμερίζεται. Άρα με τον ήλιο θα πάρουμε σπειρουλίνα και πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινογενέσεις. Δεύτερο πρόβλημα αυτής της σπειρουλίνας είναι ότι, αφού είναι ανοιχτές δεξαμενές, πέφτουν τα πάντα μέσα. Και θα σας πω ότι δεν είναι μόνο το πρόβλημα που θα σκεφτείτε για τα ποντίκια, για τα βατράχια, για τα πουλιά από πάνω, για τη σκόνη και οποιαδήποτε άλλη βρομιά υπάρχει. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών. Όπως σας είπα υπάρχουν 24.000 είδη φυκιών τα οποία χωρίζονται σε μικροφύκη, μακροφύκη και φύκη. Τα μικροφύκη είναι μέχρι και μονοκύτταρα. Τα μονοκύτταρα και τα ολιγοκύτταρα φύκη από λίμνες ποτάμια και θάλασσες ανεβαίνουν πάνω στα σύννεφα μαζί με την υγρασία. Όταν θα βρέξει στις δικές τους δεξαμενές θα πέσουν και αυτά τα είδη φυκιών. Φανταστείτε όπως σας είπα, ότι έχουμε μονάχα 8 βρώσιμα είδη φυκιών.
Τα υπόλοιπα 24.000 στην καλύτερη περίπτωση θα είναι αδρανή για τον οργανισμό, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να είναι δηλητηριώδη ή τοξικά. Άρα στις δικές τους δεξαμενές δεν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι έχουν μονάχα σπειρουλίνα, διότι όταν είναι μικροφύκη και θα πέσουν με τη βροχή μέσα στις δεξαμενές, θα βρουν εύφορο διάλειμμα, θα μεγαλώσουν συμβιωτικά με τη σπειρουλίνα και όταν οι εταιρείες αυτές συλλέξουν τη σπειρουλίνα, δεν θα συλλέξουν μόνο τη σπειρουλίνα αλλά θα συλλέξουν και άλλα είδη φυκιών τα οποία δεν υπάρχει με τίποτα τρόπος να τα ξεχωρίσουν. Μιλάμε για επικίνδυνα σκευάσματα, τα οποία δεν είναι σπειρουλίνα. Εμείς έχουμε τις δυο μεγαλύτερες καινοτομίες στον κόσμο οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Είμαστε οι μοναδικοί οι οποίοι παράγουμε τη σπειρουλίνα σε INOX δεξαμενές όπως είναι για το γάλα και όχι σε πολυεστερικές η πολυαιθυλενίου ή μπετόν.
Γιατί δηλαδή το γάλα να ακουμπά μονάχα σε INOX και η σπειρουλίνα μονάχα σε πλαστικό; Δεν είναι σωστή παραγωγή σπειρουλίνας αυτή. Και έχουμε τα μοναδικά στον κόσμο θερμοκήπια ανάποδου σκελετού τα οποία προστατεύουν τις δεξαμενές αυτές. Τα θερμοκήπια αυτά δεν υπάρχουν όπως είναι στην ντομάτα και στο αγγούρι και τα άλλα προϊόντα για πρωίμιση, για να βγει πιο νωρίς. Είναι για να προστατεύσουν τη σπειρουλίνα από τους εξωγενείς παράγοντες. Για αυτό το λόγο, επειδή δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο INOX δεξαμενή σχεδιασμένη με τέτοιο θερμοκήπιο, μπορούμε και επικαλούμαστε ότι βγάζουμε την καλύτερη παραγωγή στον κόσμο.
Αυτό θα το αποδείξουμε γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο έχει 8 συνεταίρους. Είναι 2 εταιρείες και 6 ερευνητικά ιδρύματα, είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το τμήμα Βιολογίας, το Καποδιστριακό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο από την Κρήτη, ο Δημόκριτος και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και οι δυο εταιρείες είμαστε η ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ και η ΔΕΗ. Και θα αποδείξουμε και τις ευεργετικές ιδιότητες της σπειρουλίνας. Τρία χρόνια θα κρατήσει αυτό το πρόγραμμα, η έρευνα, και είμαστε ήδη στο δεύτερο χρόνο και το ότι είμαστε η καλύτερη σπειρουλίνα στον κόσμο, όταν θα βγει το τελικό συμπέρασμα.

Τη σπειρουλίνα μπορούμε να την προμηθευτούμε σε ταμπλέτες, σε σκόνη ή νιφάδες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα προϊόντα σας και πώς να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει;

 

Η σπειρουλίνα έχει μια ιδιαίτερη γεύση και οσμή. Οπότε επειδή είναι μικροσκοπικό, είναι μικροφύκι έχει πλάτος μισό χιλιοστό. Οπότε μόνο στο μικροσκόπιο μπορούμε να δούμε ότι είναι φύκος, πρέπει να της δώσουμε μια συμμετρική μορφή για να μπορεί ο άνθρωπος να την καταναλώσει εύκολα. Υπάρχει και σαν σκόνη και είναι πολύ ωραίο μεν για να κάνουμε με τη σκόνη smoothies, να κάνουμε ο,τιδήποτε σκεφτούμε, να τη βάλουμε πάνω από τη σαλάτα σαν dressing και πάνω από ορισμένα φαγητά, όμως είναι για τους πολύ πολύ φανατικούς. Για ένα μικρό κοινό, φανατικό όμως, πολύ μικρό κοινό το οποίο είναι κάτω από το 2% των καταναλωτών της σπειρουλίνας. Οπότε η συμμετρική αυτή μορφή που του δώσαμε είναι η ταμπλέτα ή κάψουλα. Η ταμπλέτα είναι πιο εύκολη στην κατάπωση για όλους τους ανθρώπους, παίρνεις την ημερήσια ποσότητα χωρίς να το καταλάβεις και η καψουλίτσα για αυτούς που δεν μπορούν να καταπιούν χάπι και προτιμούν την καψουλίτσα. Εμείς τις συσκευάζουμε αυτή τη στιγμή σε ταμπλέτες και σε κάψουλες και τις προωθούμε μέσω των φαρμακαποθηκών σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχουμε ξεκινήσει αρκετά δυνατά σε ορισμένες χώρες και στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για το μέλλον;

 

Η εταιρεία όπως σας είπα ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα Leader από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών το 1997. Από τότε έχει τελειώσει επιτυχώς άλλα 8 επενδυτικά προγράμματα. Οπότε το όραμά μας είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Να αυξάνουμε συνέχεια την παραγωγή μας, να αυξάνουμε συνέχεια τις εξαγωγές μας και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η σπειρουλίνα επιστρέφει τα χρήματά της πίσω. Η κατανάλωση της σπειρουλίνας επιστρέφει τα χρήματά της πίσω. Κάνει τόσο καλό στον οργανισμό, ούτως ώστε θα πρέπει να το διαδώσουμε αυτό, να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι κάνει τόσο καλό ώστε να το μάθει ο κόσμος και να το καταλάβει, να το πιστέψει. Δυστυχώς, ο ανταγωνισμός δεν προσφέρει κατάλληλη ποιότητα σπειρουλίνας και παίρνοντας κάποιος ένα άλλο μπουκαλάκι στον μήνα, στον ενάμιση μήνα δεν θα δει διαφορά στον οργανισμό και θα πει «α, πλασέμπο προϊόν, τίποτα δεν κάνει» και το σταματάει. Το όραμά μας είναι αυτό. Ανάπτυξη, μεγάλωμα και να επικοινωνήσουμε τα οφέλη της πραγματικής σπειρουλίνας.

Κύριε Ζουλουμίδη, πότε περίπου θα δει τα οφέλη ο καταναλωτής που προμηθεύεται μια πολύ καλής ποιότητας σπειρουλίνα, όπως η σπειρουλίνα της ΑΛΓΗΣ ΑΕΓΕ, στον οργανισμό του;

 

Το πρώτο αποτέλεσμα είναι οι αιματολογικές εξετάσεις ειδικά σε γυναίκες με ενεργό κύκλο που έχουν πρόβλημα με τον αιματοκρίτη. Έχω βάλει στοιχήματα τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχω χάσει ποτέ, με τρία μπουκαλάκια κάνετε εξετάσεις σήμερα και κάνετε εξετάσεις μετά από 3 μήνες δηλαδή κάθε μήνα ένα μπουκαλάκι, και εάν δεν ανέβει σημαντικά ο αιματοκρίτης, εγώ τα άδεια μπουκαλάκια τα αγοράζω πίσω. Το πρώτο πράμα που βλέπεις είναι αυτό. Δηλαδή ο άντρας βλέπει διαφορά σε ένα μήνα, η γυναίκα βλέπει διαφορά σε 3 μήνες. Τώρα για να δούμε διαφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να έχουμε κατανάλωση σπειρουλίνας για πάνω από ένα εξάμηνο ώστε ο οργανισμός να εξισορροπήσει, να πάρει όλα τα στοιχεία και να έχει επάρκεια στα πάντα.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Weekly “Mail” Hellenic Free Press – 20-26 Ιουνίου 2020.