Πλεονεκτήματα της Σπειρουλίνας

Πλεονεκτήματα της Σπειρουλίνας

Επειδή οι τροφές προσφέρουν στον οργανισμό τροφικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια καθώς και ένα πλήθος απαραίτητων τροφικών χημικών ενώσεων, παρέχουν στον άνθρωπο μεγάλα πλεονεκτήματα υγείας.
Για το λόγο αυτό πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων, ενισχύοντας, μετατρέποντας με γενετική ή άλλη τροποποίηση τρόφιμα ώστε να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων συστατικών που είναι σημαντικές για την υγεία.
Επιπλέον στα είδη υγιεινής διατροφής βρίσκει κανείς πολλά φυτικά εκχυλίσματα και συστατικά τα οποία πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής με διάφορους ισχυρισμούς για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.
Δυστυχώς όμως, για τα περισσότερα από τα συμπληρώματα αυτά δεν υπάρχουν σοβαρές συστηματικές επιστημονικές μελέτες τόσο για τα ίδια τα βιοδραστικά συστατικά τους αλλά και για τις αλληλεπιδράσεις τους με διάφορα φάρμακα που πιθανόν λαμβάνει ένας καταναλωτής. Θα πρέπει εδώ να τονισθεί ιδιαίτερα ότι η πρόσληψη ενός βιοδραστικού συστατικού που έχει απομονωθεί από μία φυτική πρώτη ύλη μπορεί να έχει τελείως διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό απ’ότι η κατανάλωση ολόκληρων των φυτικών κυττάρων ή εκχυλισμάτων τους.
Ακόμα, υπάρχει ο κίνδυνος για διάφορα βοτανικά σκευάσματα, αυτά να περιέχουν ενδογενείς τοξικές ουσίες ή κατάλοιπα επικίνδυνων χημικών ενώσεων ή επικίνδυνους για την υγεία μικροοργανισμούς ή άλλες ανεπιθύμητες για την υγεία ουσίες (63), ενώ η υπερβολική κατανάλωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχονται σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες για την υγεία επιδράσεις εφ’όσον ξεπεραστούν κάποια ανώτερα όρια ασφάλειας, (64, **65) τα οποία όμως μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Μία εξαίρεση λοιπόν μεταξύ των διαφόρων διατροφικών συμπληρωμάτων σε σχέση με τα άπειρα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν αποτελεί η Σπειρουλίνα.
Το μικροφύκος αυτό με το τεράστιο και μοναδικό περιεχόμενο σε πολύτιμες τροφικές ενώσεις, θεωρείται ένα εξαιρετικό διατροφικό προϊόν, χωρίς καμία τοξικότητα, με πολύτιμη συνεισφορά για τη διατήρηση της υγείας.
Πάρα πολλές σοβαρές επιστημονικές έρευνες, επί δεκαετίες, με ολόκληρη Σπειρουλίνα, με εκχυλίσματα της ή με καθαρά συστατικά της, τονίζουν ιδιαίτερα τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς και τη θετική επίδραση της στον υποσιτισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων, στην καρκινογένεση, στην υπερχοληστερολαιμία, στον διαβήτη και την παχυσαρκία, στο άσθμα, σε αλλεργίες, στην σωματική άσκηση, ενώ παράλληλα θεωρούνται σημαντικές και οι αντιβακτηριακές και προβιοτικές της ιδιότητες.

Σήμερα, γίνονται πολλές ερευνητικές προσπάθειες των επιστημόνων να απομονώσουν τα βιοδραστικά συστατικά της Σπειρουλίνας και να τα μελετήσουν περαιτέρω για τις φαρμακευτικές τους δράσεις σε διάφορες ασθένειες.
Πρέπει όμως να γίνει πλήρως κατανοητό στον καταναλωτή ότι κατά κανένα τρόπο η Σπειρουλίνα δεν αποτελεί φάρμακο και ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή για οποιαδήποτε ασθένεια.
Η παρουσία όμως στην Σπειρουλίνα όλων εκείνων των συστατικών που σύμφωνα με τις έως σήμερα επιστημονικές έρευνες, συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του καταναλωτή, είναι εγγύηση για την θετική συνεισφορά της Σπειρουλίνας στην σημαντική ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες.

(**) Παραπομπή στη βιβλιογραφία