ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Ή ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ;

ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Ή ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ;

Αφού η Εθνική Συνέλευση της Γαλλίας συζήτησε την «Εθνική Στρατηγική για τις φυτικές πρωτεΐνες για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων» τη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου), η σπιρουλίνα, μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αγαπημένη στους Γάλλους που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Σε μια στιγμή που η λίστα διατροφής των τροφίμων είναι μόλις ένα κλικ μακριά, το ζήτημα πρωτεΐνης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης που φτάνει μέχρι το κράτος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήθελε να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών, ενώ η Εθνοσυνέλευση συζήτησε την «Εθνική στρατηγική για τις φυτικές πρωτεΐνες για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων» της χώρας.

Είτε για λόγους υγείας είτε για περιβαλλοντικούς λόγους, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι – και θα είναι στο μέλλον – απαραίτητη. Ωστόσο, για να αντισταθμίσουν τις πιθανές ελλείψεις, οι χορτοφάγοι, οι περιβαλλοντολόγοι και οι αθλητές που επιλέγουν μια λιγότερο σαρκώδη διατροφή, στρέφονται σε άλλες πηγές πρωτεϊνών. Ένα από αυτά φαίνεται να έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια: η σπιρουλίνα.

 

Η Γαλλία καταναλώνει 400 τόνους σπιρουλίνας

 

Γνωστό με την επιστημονική ονομασία «Spirulina arthrospira platensis», αυτό το μικρο-φύκι της οικογένειας κυανοβακτηρίων είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα μικροσκοπικό βακτήριο που αναπτύσσεται φυσικά σε λίμνες γλυκού νερού σε όλες τις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.

Η σπιρουλίνα, η οποία εκτιμάται από ιστότοπους υγείας για την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι πολύ δημοφιλής στη Γαλλία. Οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 400 τόνους μικροφυκών ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Darwin Nutrition και της Γαλλικής Ομοσπονδίας Σπειρουλίνας (FSF).

«Η σπιρουλίνα είναι ένα φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα. Πάνω απ ‘όλα, είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης », σύμφωνα με τον διατροφολόγο Arnaud Cocaul. Με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η σπιρουλίνα έχει γίνει ένα απίθανο αστέρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πωλούνται χάπια, κάψουλες και σκόνη και μοιράζονται φωτογραφίες με smoothies με βάση τη σπιρουλίνα… Ένα hashtag #spirulina έχει δει ακόμη και το φως της ημέρας.

 

Καταπολέμηση του υποσιτισμού

 

Το 2003, η ΠΟΥ δημιούργησε το IIMSAM, ένα διακυβερνητικό ίδρυμα που προωθεί τη χρήση μικροφυκών Spirulina κατά του υποσιτισμού. Έκτοτε, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΜΚΟ όπως ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύσσουν αποστολές επισιτιστικής βοήθειας με βάση αυτό το φαγητό. Η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ενδιαφέρονται και έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να την καλλιεργήσουν κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τη σπιρουλίνα δεδομένου του υψηλού θρεπτικού της περιεχομένου, γεγονός που το καθιστά κορυφαίο φαγητό σε περίπτωση διατροφικών ελλείψεων. Εκτός από τις πρωτεΐνες που περιέχει, η σπιρουλίνα αποτελείται επίσης από «πολυάριθμους αντιοξειδωτικούς παράγοντες, με κυτταρικά προστατευτικά που βελτιώνουν την ανοσία και την αντοχή μας στη μόλυνση», σημειώνει ο Arnaud Cocaul.

 

Η σπιρουλίνα, η οποία αναπτύσσεται εύκολα, χρησιμοποιείται σε περιοχές που πλήττονται από πείνα.

 

Σύμφωνα με τον FSF, η σπιρουλίνα απαιτεί κατά μέσο όρο 10 φορές λιγότερο νερό από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, 20 φορές λιγότερο από τις καλλιέργειες δημητριακών και εκατό φορές λιγότερο από το νερό που απαιτείται για την κτηνοτροφία.

Επιπλέον, οι πρωτεϊνικές αποδόσεις ανά εκτάριο είναι πολύ υψηλότερες. Ανά εκτάριο, η σπιρουλίνα παράγει μεταξύ 30 και 50 τόνων πρωτεΐνης, ενώ οι καλλιέργειες σόγιας παράγουν μόνο 2,5 τόνους.

Ένας γαλλικός τομέας

 

Η σπιρουλίνα τυχαίνει επίσης να είναι καλή για το περιβάλλον αφού είναι ικανή για φωτοσύνθεση, που σημαίνει ότι συλλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και απελευθερώνει οξυγόνο (O2).

 

Είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν οι 400 τόνοι σπιρουλίνας που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεδομένου ότι το 90% της σπιρουλίνας εισάγεται, κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η σπιρουλίνα «φτιαγμένη στη Γαλλία» υπάρχει κυρίως στα νότια της Γαλλίας λόγω του ηλιοφάνειας εκεί.

Από το 2014 έως το 2018, η έκταση που καλλιεργήθηκε με σπιρουλίνα διπλασιάστηκε από 30.000 m² σε λίγο πάνω από 61.000 m².

Η ανάπτυξη της γαλλικής παραγωγής θα μπορούσε να είναι «πολύ ενδιαφέρουσα», σύμφωνα με τον διατροφολόγο Arnaud Cocaul. «Αντί να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, η σπιρουλίνα είναι μια φυσική πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είμαι μάλλον υπέρ του περιορισμού της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. Η μεταβολή της πρόσληψής σας και η λήψη φυκιών για την ενίσχυση της ανοσίας σας μου φαίνεται ότι είναι μια έξυπνη προσέγγιση », πρόσθεσε.

Είτε πρόκειται για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, για την αντιστάθμιση των ελλείψεων, είτε ως μέρος μιας χορτοφαγικής διατροφής, η σπιρουλίνα φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος, αλλά πρέπει να προσέξουμε κατά την παρέκταση των αρετών του.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση σπιρουλίνας για απώλεια ή αύξηση βάρους δεν θα είχε νόημα, σύμφωνα με τον διατροφολόγο. Το κύριο πλεονέκτημά του παραμένει πάνω από όλα τα οφέλη για την υγεία, τα οποία «πρέπει απαραίτητα να σχετίζονται με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε.

 

Πηγή: https://www.agrocapital.gr